Henkilötarina: Hoitaja ja Hermanni

Nuo lääkkeitä ja muita tavaroita kuljettavat robotit ovat oikeastaan aika sympaattisia. Kutsumme meidän hoitotiimin kesken niitä Hermanneiksi. Kun niitä rupesi ilmestymään, ylemmiltä tasoilta hehkutettiin, kuinka nyt on aikaa kohdata potilas. Eipä sitä aikaa nyt ihan heti tullut lisää, robotit hyytyivät toisinaan matkalle ja piti soitella huoltoa paikalle. Mutta ajan mittaan ne paranivat ja tulivat osaksi rutiineja. Suurempi muutos tapahtui kuitenkin tekoälydiagnostiikan tulon myötä, kun ruvettiin miettimään koko organisaatiomuotoa ja käytäntöjä uudestaan.

Kun katsoo taaksepäin, niin aika moni asia on kyllä muuttunut, vaikka ei sitä silloin aikanaan pannut merkille. Tekoälyä ruvettiin käyttämään enenevässä määrin diagnostiikassa ja myös eräänlaisena itsepalveluna yksityisten ja julkisten digipalveluiden kautta. Lääkärin rooli pieneni vähän niin kuin huomaamattomasti. Meidän hoitajien rooli puolestaan kasvoi, varsinkin kun ruvettiin korostamaan ihmiskosketuksen merkitystä ja sitä inhimillistä hoitosuhdetta. Ehkä siinä oli mukana vähän vastarintaa robottikehityksellekin ja hoivarobotti-intoilulle.

Kokonaisvaltaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden kokeiluiden myötä yleistyivät tällaiset melko autonomiset hoitotiimit, johon itsekin kuulun. Järjestämme toimintamme ja jaamme vastuut ja roolit yhdessä keskustellen. Tällöin myös tehtävien vaihtelu on helppoa ja kokonaiskuva pysyy kaikilla kirkkaana. Muiden tiimien ratkaisuista otamme oppia myös ja jaamme tietenkin meidän parhaat käytännöt. Näin hyvät käytännöt leviävät. Työ tuntuu mielekkäältä, kun ei tarvitse täyttää ylhäältä tulevia indikaattoreita, vaan pystyy miettimään parhaat ratkaisut paikan päällä. Toisin kuin ennakkoon ajateltiin, tällä tavalla on saatu palvelu ”tehokkaammaksi”, eli saamme enemmän asiakkaita hoidettua ja eritoten paremmin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s