Henkilötarina: Kokeileva virkamies

Muistan kuinka aikanaan Smart City –seminaareissa vitsailtiin, että kun ihmiset ovat tyhmiä, täytyy äly rakentaa ympäristöön. Hauskaa sanailua, mutta kyllä se äly loppujen lopuksi löytyi sitten ihmisten yhteistyöstä. Mutta juuri kaupunkitason kokeiluiden kautta päädyin näihin hommiin. Toimin aikanaan palvelumuotoilijana eräässä kaupungin ”älyllistämisprojektissa” ja sitä kautta innostuin enemmänkin julkisen puolen palveluiden parantamisesta. Siinä mielessä taustani on hieman erilainen kuin muiden kokeilevien virkamiesten, jotka tuntevat vanhan julkishallinnon pikantit erityispiirteet. Tai sanotaan, että täydennämme toisiamme oivallisesti.

Olin mukana kehittämässä korttelipeliä, jolla kannustettiin pitämään huolta omasta elinympäristöstä – niin rakennuksista kuin ihmisistä. Oli hienoa nähdä kuinka erilaisia muotoja se sai eri paikoissa. Ja eihän se kaikkialla lähtenyt lentoon tai sai aika inhottaviakin muotoja, mutta kokonaisuutena se oli hieno kokemus. Sen aikana tuli aika selväksi, että tämä täytyy viedä nyt muuallekin. Suomalainen sisu, innovatiivisuus, muotoilu ja kokeilut – siinä on aika pettämätön yhdistelmä joillekin markkinoille. Kielitaitoa tässä tietty vaaditaan, kun ei aina ole oikein etiketin mukaista käyttää kännykkää kääntäjänä, mutta onneksi Suomesta löytyy enenevässä määrin eri kielten taitajia.

Ideat ja ratkaisut, joita vien maailmalle, ovat oikeastaan hyvin yksinkertaisia. Vaaditaan kuitenkin ihan tietynlaista osaamista, että tunnistaa kunkin paikan erityispiirteet ja pääsee samalle aaltopituudelle paikallisten toimijoiden kanssa. Suomalaisena on siitä mukava matkata maailmalla, kun maine on luotettava, osaava ja neutraali – jos siis Suomesta on kuultu mitään. Että tässä sitä nyt on paranneltu maailmaa palikka kerrallaan osana kokeilevien virkamiesten verkostoa. Jotkin asiat eivät toki muutu: virallinen nimityshän tälle yhteisölle on suomalaisen kokeilutoiminnan laajentamis- ja vientimahdollisuuksien kartoittamiseen tähtäävä yhteistyöverkosto.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s