Kohti draamatyöpajoja

”Dialogi, työ ja tulevaisuus” -hankkeen osana olemme toteuttamassa draamatyöpajoja hyödyntäen niissä soveltavan teatterin menetelmiä. Työpajojen tarkoituksena on tutkia erilaisia työn tulevaisuuksia keskittyen tunne-, vuorovaikutus- ja käyttäytymisnäkökulmiin. Työpajat tulevat sisältämään mm. etukäteen harjoiteltuja kohtauksia ja niiden pohjalta käytävää keskustelua, sekä myös joitakin osallistavia, helppoja ja hauskoja toiminnallisia harjoitteita. Työpajatyöskentely ja sen tulokset dokumentoidaan, mikä mahdollistaa havaintojen jakamisen laajemmalle yleisölle työpajojen jälkeen.

Kulttuurialalla yleisesti hahmoteltu sirpalemainen työn tulevaisuus on todellisuutta

Aloitimme draamatyöpajoihin valmistautumisen ”teatteritiimillämme” kesäkuussa 2016. Keskustelimme aluksi mm. työn tulevaisuuksista kulttuurialan näkökulmasta. Havaitsimme, että monin osin kulttuurialalla vallitsee todellisuus, jolla on yhtymäkohtia yleisesti hahmotellun työn tulevaisuuden kanssa – työsuhteiden sirpaleisuus, yrittäjämäisyys, moniammatilliset ja alati vaihtuvat työyhteisöt jne. Edellisestä ajatuksemme ajautui kysymykseen siitä, mitä yksilölle tapahtuu ”välitiloissa” – hänen vaihtaessaan työtä, työroolia, tehtävää, ollessaan lomautettuna, tai etsiessään uutta ”keikkaa” tai ”ottaessaan happea” työelämästä. Jos taas on niin, että yhä lukuisampi joukko ihmisiä toimii (tai joutuu toimimaan) tulevaisuudessa näin, niin tulisiko meillä olla uudenlaisia välineitä ja mekanismeja, jotka huomioivat paremmin tämän kaltaisten todellisuuksien olemassa olon? Ja edelleen, voiko kulttuuriala joiltakin osin toimia tiennäyttäjänä työn tulevaisuudelle ja mitä sieltä voidaan oppia?

Teatteri tarjoaa monia tulokulmia ihmisen käyttäytymisen ja motivaatioiden käsittelyyn

Kaikkiaan työn ja sen tulevaisuuksien kirjo sisältää loputtoman määrän erilaisia muotoja ja mahdollisuuksia. On selvää, että työpajojen osalta joudumme väistämättä tekemään isoja valintoja siitä, minkälaisia yksittäisiä työnkuvauksia tuomme niihin käsiteltäväksi. Tämä tarkoittaa yhtäältä sitä, että monia tärkeitä asioita ja niiden konteksteja jää pois. Lähestymistapamme erityinen etu on kuitenkin se, että riippumatta valittujen ”narratiivien” reunaehdoista (esim. tietyn toimialan todellisuus) ja pinnalla näkyvistä ulkoisista seikoista (esim. valitulla toimialalla käytössä olevat tekniset ratkaisut) yms., syvemmälle sukellettaessa korostuu yksilö ja hänen tarpeensa. Voinee rohkeasti väittää, että ihmisen käyttäytymiseen ja motivaatioihin liittyvät seikat edustavat yhtä merkittävintä osaa työn tulevaisuudesta. Tämän käsittelyyn soveltava teatteri tarjoaa monia tulokulmia.

Draamatyöpajat järjestetään Teatterimuseossa 7.11. ja 21.11., joihin olemme kokoamassa eritaustaisia henkilöitä tutkimaan työn tulevaisuuksia. Jos mielit mukaan, tiedustele ilmoittautumistilannetta jouko.myllyoja@gmail.com

Tapaamisiin marraskuussa!

Jouko Myllyoja, Jouni Nurminen ja Sanna-Kaisa Patrikainen

p.s. Tässä linkki kirjoitukseen, jossa kuvataan vastaavankaltaista, keväällä 2015 toteutettua työpajaa: Kaivannaisteollisuuden moniäänisyyttä tutkimassa teatterin keinoin.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kohti draamatyöpajoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s