Jatsia puutarhassa

Kuvittele, että kuljet kauniissa, vehreässä puutarhassa. Raikas kevyt tuulenvire  hellii kasvojasi, kun poimit omenan puusta. Maistat omenan mehukkuutta, tunnustelet sen sileää pinnan. Jostain kuuluu naurua ja musiikkia. Musiikissa on tasainen pohjavire, jonka päälle ihmiset lisäävät omia sävelkulkujaan. Osallistut yhteiseen musisointiin, jätät oman jälkesi yhteiseen jatsisinfoniaan.

Tällaiselta tuntuu työn tulevaisuus, ainakin OECD:n Government Foresight Communityn mukaan. Työn tulevaisuus oli yksi kuudesta aiheesta, joita käsiteltiin vuosittaisessa kokouksessa 26.7. Tavoitteena oli tehdä parin minuutin mainos, joka kuvaa toivottua tulevaisuutta. Tiedon sijaan lähdettiin tuntemuksista: miltä toivottava työn tulevaisuus tuoksuu, tuntuu, kuulostaa, näyttää ja maistuu?

Fiiliksen taustalla on kuitenkin myös ajatuksia siitä millaista työelämä on. Puutarha ja taustavire kuvaavat turvallista, tasa-arvoista ja reilua pohjaa, jolle rakentaa yhteistä merkityksellistä työtä (tehtävänannossa kuvattu otsikko oli ”full access to meaningful employment”). Ne ovat ikäänkuin alustoja, jotka mahdollistavat yhteistyön ja toimeentulon. Merkityksellisen työn tuloksena syntyy miellyttävästi yllätyksellistä yhteismusisointia, jossa kaikilla on oma kontribuutio, mutta kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa.

Kun ensin oli inspiroiduttu ajattelemaan aistien kautta, siirryttiin seuraavassa vaiheessa pohtimaan mitä kuvatun tulevaisuuden saavuttaminen vaatii politiikalta? Minkä tulee muuttua? Pohdinnassa käytettiin viiden P:n mallia (politics, people, planet, productivity, progress).

Työn tulevaisuus ei ihan tunnissa ratkennut, mutta joitain hyvin yleisiä suuntaviivoja saatiin listattua:

 1. Talouden mallien tulee muuttua. Makroekonomiset mallit eivät toimi. Tarvitaan uusia malleja ohjaamaan talouden kehitystä. Toisin sanoen talouden rakenteiden tulee myös muuttua, jotta vauraus saadaan jakautumaan reilummin. Miten ja millaisia malleja tarvitaan, sitä ei lyhyessä ajassa saatu kiteytettyä.
 2. Koulutus on avain tasa-arvoisten mahdollisuuksien varmistamiseksi. Suomessa tämä tarkoittaa erityisesti uudelleenkoulutusta ja ”ihmisten osaamisen kiertotaloutta”, kuten Tarja Halonen asian ilmaisi Finnsight-seminaarissa.
 3. Työn määritelmän tulee muuttua. Tuotannon sijaan tulee keskittyä merkityksellisyyteen. Tätä uudelleenmäärittelyä on avattu mm. Sitran tuoreessa raportissa. Merkityksellisyys tuntuu olevan keskeisiä termejä tulevaisuuden työn kuvaamisessa (sitä käytti mm. kaikki kuusi ryhmää Työ2040 hankkeen skenaariotyöpajassa). Tämä ei sinänsä ole ihmeellistä, kukapa haluaisi tehdä merkityksetöntä työtä. Oleellista onkin nyt pohtia mitä merkityksellisyys tarkoittaa.

Työn tulevaisuus puhututtaa monissa maissa, ja keskustelut näyttävät kulkevan melko samoilla raiteilla. Eräs tavoite tässä hankkeessa on poiketa noilta raiteilta. Siitä myöhemmin lisää.

2 kommenttia artikkeliin ”Jatsia puutarhassa

 1. Tämähän on toki ihanteellinen ja toiveisiin perustuva kuva tulevaisuuden työelämästä. Samaan aikaan esimerkiksi OECD:n tutkimus itse kertoo, kuinka eriarvoistumiskehitys on yksi OECD-maiden suurimmista huolista tulevaisuuden työn suhteen, kuinka työllisyys kasvaa liian hitaasti tavoitteisiin nähden, ja kuinka monet työvoimapoliittiset toimet eivät ole olleet riittäviä tai toimivia niin määrän tai laadun takaamisessa uutta työtä luotaessa ja kehitettäessä; lähde OECD Employment Outlook 2015, http://www.oecd-ilibrary.org/employment/oecd-employment-outlook-2015_empl_outlook-2015-en

  Tämä kertoo hyvin teeman ja sen käsittelyn monista puolista, ja ristiriitaisuuden näkymää voisi vahvistaa tutkimuksessanne vielä.

  Tykkää

  1. Kiitokset kommentista! Tässä lyhyessä visiossa tehtävänantona oli tosiaan miettiä toivottavaa kuvaa työn tulevaisuudesta. Taustamotivaationa oli se, että runsaasti puhutaan uhkakuvista ja ”toivottomista” tulevaisuuksista ja vähemmän mietitään sitä, mitä oikeastaan haluamme. Toivottavat tulevaisuuskuvat antavat suuntaa siihen, mihin päin tulisi pyrkiä. Uhkakuvat puolestaan ovat hyviä havainnollistamaan toimenpiteiden tarpeellisuutta ja herättämään toimimaan. Nykyhetken ja tulevaisuuden ongelmia ja ristiriitoja ei toki tule unohtaa, koitamme korostaa näitä puolia enemmän jatkossa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s